Průmysl a obchod

Stavebnictví letos meziročně klesne o tři až pět procent

České stavebnictví letos meziročně klesne o tři až pět procent. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Mnohem hůře na tom podle nich bude pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů, kanceláří nebo průmyslových hal, kterou většinou financuje soukromý sektor. Naopak výstavba dopravní infrastruktury by měla kvůli zvýšené aktivitě státu růst. Stavebnictví letos za pět měsíců meziročně kleslo o 2,1 procenta, za květen se snížilo o 7,6 procenta.

„Asi úplně to nejhorší, kdy stavební firmy a živnostníci přerušili na čas svoji aktivitu, je už za námi. Ale ani nejbližší měsíce nemusí být pro stavebníky jednoduchým obdobím. S tím, jak firmy omezují své investice, začne ubývat i zakázek pro pozemní stavitelství,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj je třeba udržet na potřebné úrovni veřejné zakázky, které směřují především do infrastruktury. Pro letošek očekává pokles stavebnictví do tří procent.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň uvedl, že stavebnictví reaguje na ekonomický vývoj se značným zpožděním. „Zatímco největší propad okamžité průmyslové výroby jsme si, doufejme, odbyli již v dubnu, stavebnictví může až nyní postupně začít reagovat na ekonomickou situaci a hlavní poklesy máme pravděpodobně ještě před sebou. Ještě více se nyní prohloubí rozdíl v osudu inženýrských staveb a stavění domů a bytů,“ dodal.

Podle analytika společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy může být stavebnictví makroekonomickým tlumičem hlubokého propadu průmyslu, letos očekává pokles oboru maximálně o pět procent. „Pokles pozemního stavitelství souvisí s tím, že stavební firmy a developeři, zejména menší firmy a podnikatelé ve stavebnictví, přišli v době koronakrize kvůli nejisté budoucnosti o zakázky, případně zastavili či pozastavili své projekty. Současně se stavební firmy potýkaly s nedostatkem pracovní síly, zejména té zahraniční, na níž je tuzemské stavebnictví poměrně citelně závislé,“ sdělil.

Také čtěte: Meziroční pokles stavební produkce pokračoval

Analytik BH Securities Štěpán Křeček očekává pokles stavebnictví o tři procenta. Pozemní stavitelství podle něj může klesnout až o šest procent, ovšem inženýrské stavitelství tvořené hlavně výstavbou dopravní infrastruktury by mohlo růst dvouciferným tempem. „Zatímco pozemní stavitelství může kvůli nižší poptávce ze strany soukromého sektoru zažít slabší druhé pololetí letošního roku, inženýrské stavitelství bude těžit ze zvýšené poptávky veřejného sektoru,“ doplnil Křeček.

Podle analytika Komerční banky Františka Táborského, firmy pozastavují nebo ruší plánované investice a poptávka po stavebních pracích klesá. „Pro tento rok očekáváme propad celého sektoru 3,7 procenta. Stejně jako celá ekonomika se stavebnictví nevyhne recesi. Růst investiční aktivity firem byl už v závěru minulého roku v podstatě nulový a aktuální situace naopak ještě více odradí firmy od nových investic,“ dodal Táborský. Odvětví se podle něj vrátí k růstu v roce 2022.

Stavebnictví po vleklé krizi mezi roky 2008 až 2013 meziročně vzrostlo pětkrát z posledních šesti let. Loni stouplo o 2,7 procenta, předloni dokonce o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003.

Zdroj: ČTK