Průmysl a obchod

Strabagu loni klesl zisk o 69 procent

Rakouské stavební společnosti Strabag loni prudce klesl čistý zisk, vydělala jen 12 miliónů eur (309,3 miliónu Kč), což je propad o 69 procent. Firma uvedla, že k poklesu přispěly její vlastní chyby a úsporná opatření v Evropě, která měla negativní dopad na sektor. Strabag se proto rozhodl snížit dividendu o dvě třetiny.
Strabag je největší stavební společností ve střední a východní Evropě a působí i v České republice. Firmě klesl i provozní zisk, a to poprvé za 27 let. Důvodem byly nevyinkasované peníze za provedené práce, účast na ztrátových projektech a příliš ambiciózní akvizice.
Problémy Strabagu rovněž souvisí s prudkým propadem výdajů státního sektoru v eurozóně, což firma přičítá úsporným opatřením. Kromě toho skončil stavební rozkvět v Polsku. Obrat skupiny se snížil o pět procent na 12,98 miliardy eur. Strabag sníží dividendu na 20 centů, zatímco před rokem vyplácel 60 centů na akcii.
V letošním roce firma očekává, že hodnota stavebních prací zůstane na zhruba stejné úrovni jako loni, kdy činila 14 miliard eur. Další pokles v Polsku by měl vyrovnat vyšší zájem o stavbu tunelů v zahraničí a stavbu domů v Rakousku. Podnikatelské prostředí v evropském stavebním sektoru se sice zřejmě mírně zhorší, firma však věří, že se jí díky absenci velkých mimořádných položek podaří zvýšit provozní zisk nejméně o 25 procent.
V tuzemsku patří Strabag mezi přední poskytovatele služeb v oblasti dopravního, pozemního a inženýrského stavitelství. Vlastní i síť obaloven, provozovaných pod značkou Bohemia Asfalt, pod jménem Kamenolomy ČR pak v několika lokalitách těží kámen. Předloni čistý zisk firmy v ČR stoupl o 39 procent na 417,1 miliónu korun, tržby se ale snížily o 12 procent na 15,1 miliardy korun. Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici.
zpráva ČTK