Průmysl a obchod

Strakonická teplárna bude z odpadního popílku dělat kamenivo

Teplárna Strakonice začne zpracovávat část popílku, který při výrobě tepla vyprodukuje. Bude z něj vyrábět kamenivo, které se využívá ve stavebnictví, dělají se z něj například tvárnice nebo lité podlahy. ČTK to řekl ředitel teplárny Aleš Seitz.
Výrobna kameniva bude v Horažďovicích, kde si teplárna pronajala část pozemku a haly. Zařízení na výrobu kameniva je umístěno v mobilních kontejnerech před halou. V současnosti se technologie montuje a připravuje na zahájení zkušebního provozu, uvedl Seitz. S výrobou kameniva by se mělo začít do konce května.
Teplárna na tento inovační projekt získala dotaci od agentury CzechInvest. Celkové náklady na spuštění výroby kameniva se budou pohybovat kolem 19 miliónů korun. Zájemce o kamenivo podle Seitze už firma má, chtějí ho využívat firmy vyrábějící tvárnice nebo lité podlahy.
Mobilní linka by měla ročně zpracovat 6000 tun popílku, teplárna ho vyprodukuje kolem 24 000 tun za rok. Linku lze podle Seitze případně rozšířit, a zpracovat tak větší množství odpadu, případně celou produkci. Tím, že teplárna část popílku zpracuje, ušetří také za jeho ukládání.
Teplárna Strakonice je jednou z prvních, které budou výrobu kameniva z popílku zkoušet.
Teplárna loni vyrobila 115 064 megawatthodin (MWh) elektřiny, meziročně o 4051 MWh méně. Elektřiny prodala 95 721 MWh, předloni to bylo 99 212 MWh. Tepla vyrobila 2,034 miliónu gigajoulů (GJ), meziročně mírně méně. Prodej tepla meziročně stoupl o 50 000 GJ na 775 986 GJ.

zpráva ČTK