Průmysl a obchod

Strakonickou železniční stanici zmodernizuje firma Chládek a Tintěra

Kolejiště železniční stanice ve Strakonicích zmodernizuje za 456 miliónů Kč stavební společnost Chládek a Tintěra. Výsledná cena je o 166 miliónů nižší oproti původně odhadované ceně projektu. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Společnost Chládek a Tintěra zvítězila s nejnižší cenou poté, co investor, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ze soutěže vyloučila konkurenční nabídku společnosti Skanska.
Ta za stavbu požadovala 447 mil. Kč. Podle SŽDC ale nesplnila zadávací podmínky. Původně společnost zvažovala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), od tohoto záměru ale nakonec ustoupila. Skanska stále pokládá své vyloučení za neférové, řekla ČTK mluvčí společnosti Lucie Laňková. Odvolání ale nepodala proto, že nechtěla brzdit stavební činnost na železnici a čerpání dotací z Evropské unie a zároveň nechce ztrácet čas a peníze bojem s ÚOHS.
Součástí zakázky na modernizaci stanice ve Strakonicích je kompletní rekonstrukce staničních kolejí a výhybek, vzniknou dvě nová částečně zastřešená ostrovní nástupiště a k nim podchod pro cestující. Pro stavbu se předpokládá využití dotací z Operačního programu dopravy.

zpráva ČTK