Průmysl a obchod

SŽDC do konce týdne vypíše zakázky za 8,4 miliardy korun

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do konce týdne vypíše zakázky za 8,4 miliardy korun. Na setkání s novináři to řekl její šéf Jiří Kolář. Jde o rekonstrukci železničního uzlu v Břeclavi, modernizaci kolejiště na nádražích v Olomouci a Ústí nad Orlicí, modernizaci trati mezi Táborem a Sudoměřicemi u Tábora a opravu tratě mezi pražskou Bubenčí a Holešovicemi.
Jediným výběrovým kritériem bude nabídková cena. Stavět by se mělo začít na podzim.
„Předpokládáme, že odevzdání nabídek bude do konce měsíce září a pokud vše půjde hladce, tak bychom rádi se zhotoviteli uzavřeli smlouvy do listopadu,“ uvedl Kolář. Správa podle něj s výjimkou ceny nebude přihlížet k žádným dalším faktům, čímž se podle Koláře zvýší transparentnost tohoto výběru. V minulosti SŽDC například zohledňovalo záruky poskytované stavitelem, dobu výluk, kterou si stavba vyžádá, a ekologická kritéria. Toto vše by u výše uvedených zakázek mělo být odbouráno.
Zakázky na rekonstrukci uzlů podle Koláře zvýší bezpečnost při průjezdu stanicemi a zároveň i rychlost, kterou stanicemi mohou vlaky projíždět. V břeclavském uzlu se například traťová rychlost bude zvyšovat ze současných 30 až 40 kilometrů v hodině na 120kilometrovou rychlost. Stanicí přitom projíždí čtvrtina veškeré nákladní dopravy v ČR, dodal.
Zvyšování rychlosti na železnici a tím pádem i zvyšování propustnosti tuzemské železnice je podle Koláře otázka, kterou se bude SŽDC zabývat i v širším kontextu. Současná maximální 160kilometrová rychlost by se na vybraných úsecích železnice mohla zvýšit na 180 km/h, v několika úsecích by mohla dosáhnout i ke 200 km/h. Zvýšení rychlosti ale nepůjde na úkor bezpečnosti železniční dopravy, ujistil Kolář.
Parametry zakázek, které SŽDC plánuje vypsat, začátkem dubna schválila vláda. Její souhlas musí před samotným vypsáním výběrového řízení mít zakázky s odhadovanou hodnotou nad 500 miliónů korun bez DPH. Pro financování veřejných zakázek úřad počítá s využitím evropského operačního programu Doprava.
zpráva ČTK