Průmysl a obchod

SŽDC dokončila první část opravy nádraží v Přerově za 4,1 miliardy korun

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončila první část rozsáhlé rekonstrukce nádraží v Přerově, do které s pomocí evropských dotací investovala 4,1 mld. Kč. Investice v tomto důležitém železničním uzlu zvýšila povolenou rychlost na příjezdové trase až na 160 km/h, bezpečnost vlakového provozu i komfort cestujících, řekl ČTK mluvčí SŽDC Pavel Tesař.
„Jde o první etapu, která se týkala samotné stanice a také přednádražního prostoru ve směru na obec Horní Moštěnice. Díky investici jsou v Přerově všechna nová nástupiště, přibyl tady nový podchod a přístup na nástupiště je pomocí výtahů,“ uvedl Tesař. Opraveny byly také koleje a vybudován dvoukolejný průtah pro tranzitní vlaky, které nyní mohou nádražím projíždět rychlostí až 80 km/h.
Rekonstruovány byly i čtyři mostní objekty, trakční vedení, zabezpečovací a sdělovací zařízení a podél celého kolejiště byly položeny nové kabely. „Součástí stavby bylo zřízení protihlukové stěny v Lověšicích a realizace individuálních protihlukových opatření,“ podotkl Tesař.
Většinu nákladů na první část rekonstrukce železniční stanice Přerov pokryje dotace z evropských fondů ve výši necelé 3 mld. Kč. „Měla by na to navázat druhá etapa, která se bude týkat dosud nemodernizovaných úseků směrem na Olomouc. Náklady na tuto etapu zatím nedokážeme odhadnout,“ podotkl Tesař.
Rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci přerovské železniční stanice SŽDC zahájila v únoru 2009. Opravy zkomplikovaly provoz nádraží. Například loni na jaře byl několik týdnů kvůli stavebním pracím omezen přístup cestujících do odbavovacích prostor a na všechna nástupiště
zpráva ČTK