Průmysl a obchod

SŽDC připravuje opravy vedlejší trati z Berouna do Prahy

Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) by chtěla příští rok v březnu zahájit opravu vedlejší železniční trati mezi Prahou a Berounem, která vede přes Rudnou. Náklady se odhadují na 698 mil. Kč, práce by měly skončit v lednu 2015. Po dokončení opravy by měla začít modernizace hlavního koridoru mezi Prahou a Plzní. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.
SŽDC začala vedlejší trať na modernizaci připravovat už letos. Trať je od minulého týdne do 4. června uzavřena a cestující musejí jezdit náhradní autobusovou dopravou. Podle Ptačinského se mimo jiné vybudují nové opěrné zdi v úseku mezi Prahou-Smíchovem a Prahou-Řeporyjemi. „V úseku Praha-Řeporyje–Rudná u Prahy bude provedena souvislá výměna kolejového roštu,“ dodal Ptačinský. Dále se na trati v okolí Rudné a Nučic opraví koleje, výhybky, pražce a sedm železničních přejezdů.
Na tyto práce by mělo navázat vybudování nových železničních zastávek v Rudné, Jinočanech, Hostivici a Chýni. Jejich výstavba za 54 mil. Kč má začít letos v červenci a skončit v polovině příštího roku.
Následně by měla začít modernizace hlavního koridoru mezi Prahou a Berounem. Opravy jsou rozděleny na tři části. Modernizace úseku mezi Prahou-Smíchovem a Černošicemi za více než 2,2 miliardy Kč by podle materiálů od Ptačinského měla začít v roce 2015. Už v příštím roce by ale měly začít práce za více než 1,6 miliardy Kč mezi Berounem a Královým Dvorem. Třetí část mezi Berounem a Černošicemi je zatím ve fázi příprav.
Celkovou modernizací prochází celá více než dvousetkilometrová trať z Prahy do Plzně. Náklady se odhadují na více než 30 mld. Kč. Nyní se například opravuje průjezd Plzní, začít by se mělo také s opravami úseku z Rokycan do Plzně. Dokončení koridoru se plánuje na rok 2018.
zpráva ČTK