Průmysl a obchod

Tendr za dvě miliardy na kanalizaci v Brně získalo sdružení firem

Dvoumiliardovou zakázku na stavbu a rekonstrukci kanalizací v Brně získalo sdružení firem Imos Brno, OHL ŽS a Metrostav. Zvítězilo s cenou 2,031 miliardy korun, práce mají dokončit v únoru 2014. Radní tento týden schválili smlouvu o dílo s konsorciem. Město na stavbu získalo evropskou dotaci, která pokryje 44 procent nákladů. Zbývající část tak radní budou muset najít v rozpočtu.
Investice má přispět k lepší kvalitě vod v brněnských řekách. Nová kanalizace se má stavět i v částech Brna, kde je dnes jednotný stokový systém. Ten odvádí dohromady dešťovou i splaškovou vodu, při intenzivních srážkách však kvůli nedostatečné kapacitě systému rozředěná odpadní voda končí v řekách. Investice má tak podle primátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS) zamezit „nekontrolovanému vypouštění odpadních vod do vodních toků a znečištění podzemních vod“.
Stavba se dotkne hlavně městských částí Tuřany, Žebětín, Ivanovice a Bohunice. Zároveň s tím se mají přestavovat kmenové stoky v dalších částech Brna. Podle primátorova náměstka Olivera Pospíšila (ČSSD) je to nezbytná investice pro rozvoj Brna. Územní plán dnes sice počítá s rozvojovými plochami, na mnohých z nich však podle něj nelze stavět právě kvůli nedostatečné kapacitě místní kanalizační sítě.
Zakázka patří ke kontroverzním. Radní nutností najít peníze na spolufinancování vysvětlovali letošní škrty v dotacích příspěvkových organizací včetně těch kulturních. Radnice většině z nich snížila provozní příspěvek o 20 procent. Pospíšil se vymezil vůči divadelníkům, kteří na jednom z happeningů na protest proti škrtům hráli a zpívali kanálovým vpustím a poklopům.
zpráva ČTK