Průmysl a obchod

Tisícovka podnikatelů má díky Operačnímu programu Podnikání a inovace nižší účty za energie

Bezmála tisícovka českých podnikatelů bude díky podpoře z Operačního programu Podnikání a inovace platit nižší účty za energie, případně bude energie vyrábět z alternativních zdrojů. Rozhodli se totiž využít dotací z programu Eko-energie, který podporuje investice do snižování energetické náročnosti výroby nebo do využívání alternativních zdrojů.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) mezi podniky z oblasti zpracovatelského průmyslu, centra sdílených služeb a technologická centra v období 2007–2013 rozdělí 3,6 miliardy euro, tedy téměř 90 miliard korun. O dotaci mohou požádat podniky, které své projekty realizují mimo území hlavního města Prahy. Řídicím orgánem OPPI je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, zprostředkujícím subjektem pro dotační tituly OPPI je Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.
„Celkem jsme českým podnikatelům na investice do efektivnějšího využívání energií přispěli už dvěma miliardami korun,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „Program Eko-energie patří k těm, o které je v rámci Operační programu Podnikání a inovace největší zájem. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak přímo přispívá k tomu, že Česká republika je dnes státem, ve kterém se daří snižovat spotřebu energie na jednotku HDP nejrychleji ze všech zemí OECD.“
„Program Eko-energie podporuje podniky všech velikostí, které se rozhodnou investovat do úspor energie, například do využití odpadní energie při výrobě, modernizace zařízení na výrobu energie či zateplení výrobních budov a kanceláří,“ vysvětluje ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko a dodává: „Malé a střední podniky mohou získat dotaci i na využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, jako je třeba energie vody.“
„V roce 2010 se programu Eko-energie týkalo nejvíce žádostí o podporu, které jsme přijali. V současné době končí hodnocení projektů III. výzvy programu, zbývá projednat posledních 13 projektů. Agentura CzechInvest dělá vše pro to, aby všechny žádosti byly vyřešeny v co nejkratší době,“ říká Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.
Do programu Eko-energie zaslali žadatelé od roku 2007 do konce loňského října 2380 žádostí. Projekty s nejlepším podnikatelským plánem, které získají v posudcích externích hodnotitelů nejvíce bodů, si rozdělí 10,4 miliardy korun. Zástupci podnikatelské sféry hodnotí program pozitivně.
 
Kontakt na CZECHINVEST:
Mgr. Štěpánka Filipová
ředitelka marketingu a komunikace
mobil: +420 724 302 802
 
tisková zpráva