Průmysl a obchod

Trasa obchvatu Kroměříže povede až za sportovním letištěm

Trasa uvažovaného jihovýchodního obchvatu Kroměříže nepovede v blízkosti biocentra Hráza zvaného Bagrák, ale až za místním sportovním letištěm. Novinářům to řekla starostka Daniela Hebnarová (ODS). Proti vedení obchvatu kolem Bagráku podepsalo 2800 lidí petici, zastupitelé jim nyní vyhověli.
Záměr sice není v nejbližších letech v plánu, ale město s ohledem na svůj budoucí vývoj a potřeby chce být na možnou výstavbu připraveno. Trasa obchvatu byla už v minulosti zapracována do Zásad územního rozvoje Zlínského kraje. Podle zákona je město povinno uvést svůj územní plán do souladu s krajskými zásadami. Vybraná varianta vedoucí kolem lokality Bagrák však vzbudila nevoli lidí, přes jejichž pozemky by silnice měla vést, a také obyvatel, kteří nesouhlasili s narušením tohoto biokoridoru.
Schválená trasa povede prodloužením ulice Jožky Silného za sportovní letiště, odtud v přímém směru až k silnici na Trávník. Po ní by obchvat vedl okrajem další části města Kotojedy a po překlenutí železniční trati ve směru na okraj místní části Vážany. Podle odborníků nyní však tato trasa nemá za současného stavu dopravy a rozvoje města prakticky význam.
zpráva ČTK