Průmysl a obchod

Trikaya: V Brně se loni prodaly byty v novostavbách za 1,3 miliardy korun

Loni se v Brně prodalo 529 bytů v novostavbách, a Brňané tak obydleli 31 tisíc nových metrů čtverečních podlahových ploch. Nejmenší byt měl 22 metrů čtverečních, největší 162. Průměrná cena nového bytu byla necelých 2,5 miliónu. Čísla vyplývající z monitoringu trhu developerské společnosti Trikaya ukazují pozitivní trend, který potvrzují také pražští developeři.
Poslední čtvrtletí uplynulého roku tak s hodnotou 149 prodaných bytů nezkazilo slibný vývoj prodejů celého roku. Nejvíce bytů se prodává v okrajových částech města, které mohou nabídnout nižší ceny. Vývoj prodejů bytů tak jednoznačně ukazuje slibné vyhlídky pro stavebnictví.
„Celková hodnota prodaných nově postavených bytů se v roce 2013 vyšplhala k částce 1,3 miliardy korun bez DPH. Více než polovinu z těchto prodejů pak tvoří byty s cenou pod 40 tis. Kč/m² bez DPH. To je ale způsobeno zejména nabídkou velkých projektů na okraji města. Nedostatek volných pozemků výstavbu nových bytů v centru komplikují, vznikají tak hlavně menší projekty s nižším počtem bytů,“ říká výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.
Nejvíce se v loňském roce prodávaly byty s dispozicí 2 + kk, tyto byty si zvolilo téměř 50 % všech zájemců o bydlení. Průměrná velikost nového prodaného bytu činila v loňském roce 58,5 m². Cena za metr čtvereční pak odpovídala 42 tisícům korun bez DPH.
Ve srovnání s celkovou nabídkou bytů v novostavbách lidé stále volí spíše prostorově menší a levnější byty. Nová výstavba ale odpovídá západoevropskému trendu vývoje životní úrovně, a byty tak pomalu narůstají na celkové ploše.
tisková zpráva