Průmysl a obchod

Tuzemská Eurovia CS vyhrála v Litvě tendr na opravu železnice

Tuzemská stavební společnost Eurovia CS vyhrála v Litvě spolu s firmou ELT tendr na modernizaci železnice za zhruba 553 miliónů korun. Eurovia CS se bude jako vedoucí sdružení firem podílet na rekonstrukci 24,6 kilometru dlouhého jednokolejného úseku, který je součástí rozsáhlého projektu s názvem Rail Baltica. Eurovia to oznámila ČTK v tiskové zprávě.

„Realizace zakázky v Litvě je pro nás jednou z nejvýznamnějších událostí letošního roku. Zvlášť v situaci, kdy v České republice je vypisováno minimum zakázek na výstavbu dopravní infrastruktury,“ uvedl generální ředitel Eurovie CS Martin Borovka. Šéf firmy věří, že zakázka v Litvě otevře podniku cestu k dalším zakázkám v Pobaltí.
Podstatou zakázky je modernizace železničního svršku a spodku spolu s přestavbou mostů a přejezdů. Výhybky a moderní zabezpečovací zařízení doplní nové odvodnění. V železniční stanici Gaižiúnai postaví čeští dělníci kompletně novou kolej v délce 1,25 kilometru.
Práce na projektu společnost zahájí bezprostředně poté, co skončí jednání se subdodavateli a nezbytné přípravné práce. Předpokládaný termín předání hotového díla je konec června 2014.
Cílem železnice Rail Baltica je propojit Finsko, pobaltské země a Polsko, integrovat pobaltské země do evropské železniční sítě se standardním evropským rozchodem a podpořit převod části dopravy ze silnice na železnici. Projekt předpokládá výstavbu zcela nové, zhruba 950 kilometrů dlouhé železniční tratě z Varšavy přes litevský Kaunas a lotyšskou Rigu do Tallinnu v Estonsku. S Helsinkami propojí Tallinn podmořský tunel.
Eurovia CS dříve působila pod názvem Stavby silnic a železnic. Zaměstnává přes 3500 lidí. Její zisk loni mírně vzrostl na 1,4 miliardy korun, tržby firmě ale klesly zhruba o dvě miliardy korun na 25,3 miliardy Kč. Eurovia CS se v Česku nyní soudí s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o závady na dálnici D47 u Ostravy. Hlavním akcionářem firmy je francouzská společnost Eurovia patřící do koncernu Vinci.
zpráva ČTK