Průmysl a obchod

Uchazeči o rekonstrukci dálnice D1 budou muset doplnit nabídky

Někteří uchazeči v tendrech na rekonstrukci dálnice D1 budou muset doplnit nabídky, vyzve je k tomu výběrová komise. Konečná rozhodnutí o tom, které ze stavebních firem zakázku na opravu některého z pěti úseků D1 získají, budou pravděpodobně známa na konci ledna. ČTK to řekla Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které výběrová řízení na modernizaci nejstarší tuzemské dálnice pořádá.
„Hodnotící komise připravuje doplňující dotazy na jednotlivé uchazeče,“ uvedla Ledvinová. Podrobnosti o tom, kteří z uchazečů musí materiály doplnit, ŘSD poskytovat nebude, aby výběrové řízení neovlivnilo. Firmy, které komise vyzve k doplnění chybějících údajů, tak musí učinit nejpozději do pěti dní.
O opravy prvních pěti dálničních úseků projevilo zájem 13 stavebních firem. Nejvýhodnější nabídky podle deníku E15 podaly Dálniční stavby Praha, sdružení firem COLAS CZ a Porr a sdružení OHL ŽS s Alpine Bau. Pokud by komise nejlevnější nabídky vybrala, stály by stavební práce o zhruba 1,7 miliardy korun méně než státem plánovaných 4,4 miliardy korun. To ale zatím není jisté. Vedle nabídkové ceny, která má při výběru nejvyšší váhu, bude komise zohledňovat také délku poskytovaných záruk.
Oprava dálnice má začít na jaře, v plánu jsou zatím úpravy úseků Šternov–Psáře, Loket–Hořice, Větrný Jeníkov–Jihlava, Lhotka–Velká Bíteš a Velká Bíteš–Devět křížů o celkové délce 40 km. Práce ale nebudou zahájeny hned na všech pěti úsecích. Jaké úseky budou do první fáze zařazeny, vyplyne právě z výběrového řízení. Je totiž možné předpokládat, že se proti výsledkům tendru někteří neúspěšní uchazeči odvolají a zahájení prací se zpozdí.
zpráva ČTK