Průmysl a obchod

Univerzita Tomáše Bati má nové laboratorní centrum za 532 miliónů

Zlínská Univerzita Tomáše Bati otevřela nové Laboratorní centrum Fakulty technologické. Objekt v areálu bývalých baťovských závodů v těsném sousedství sídla fakulty přišel na 532 miliónů korun, 443 miliónů korun tvořila evropská dotace. Nejstarší fakulta univerzity, která má asi 2000 posluchačů, se díky novému vybavení dostane na špičku mezi školami v republice, řekl ČTK děkan fakulty Roman Čermák.
Nové přístroje laboratorního centra stály 30 miliónů korun. K nejcennějším a nejmodernějším patří například přístroj analyzující maloúhlový rozptyl rentgenových paprsků, který dává možnost nahlédnout do struktury materiálu. Díky novým technologiím se budou moci studenti podívat až na samotnou hranici veškerých struktur směrem k atomům a základním stavebním prvkům jednotlivých materiálů. Speciální laboratoře jsou v objektu soustředěny do jednoho traktu, centrum má také pět poslucháren a devět seminárních místností.
Laboratorní centrum začne studentům sloužit od nového akademického roku, stěhování je naplánováno na letní měsíce. Bude sloužit především studentům v navazujících magisterských a doktorských studijních programech. Přesune se do něj vzdělávání chemiků, plastikářů, gumařů, materiálových a procesních inženýrů, potravinářství a obory zaměřené na životní prostředí zůstanou ve staré budově.
Fakulta, která byla založena v roce 1969, je úspěšná zejména v oblasti polymerních materiálů, rozvíjí se také oblast potravinářství. V posledních letech roste zájem o obory spojené s automobilovým průmyslem.
zpráva ČTK