Průmysl a obchod

ÚOHS podezírá pět stavebních firem z kartelu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezírá pět stavebních firem na českém trhu z kartelu v oblasti veřejných zakázek. Správní řízení vede se společnostmi Eurovia CS, a. s., Strabag, a. s., Swietelsky stavební s. r. o., K-building CB, a. s., a SaM silnice a mosty, a. s. ČTK to potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. V sídle dotčených firem antimonopolní úřad už zajišťoval dokumenty. Eurovia a Strabag se ve vyjádření pro ČTK ohradily, že zákon neporušily.
Podle Rafaje ÚOHS správní řízení nejdříve zahájil s firmami Strabag a Eurovia. Prošetřuje je už několik měsíců kvůli podezření z možného uzavírání zakázaných dohod při účasti ve veřejných zakázkách.
„S ÚOHS maximálně spolupracujeme a odtajnili jsme všechny dokumenty, které po nás jeho úředníci požadovali. Nicméně jsme přesvědčeni, že jsme v této věci nepochybili,“ uvedla mluvčí Eurovie Petra Kučerová. Podobně se vyjádřila i mluvčí Strabagu Edita Novotná. „Podezření ÚOHS je nepodložené a pevně věříme, že výsledky šetření to potvrdí. I proto naše společnost poskytla a bude poskytovat úřadu veškerou součinnost,“ uvedla.
„V nedávné době bylo řízení rozšířeno o další společnosti. Ve věci bylo provedeno několik neohlášených místních šetření, při nichž byly zajišťovány důkazy o zakázané dohodě,“ řekl bez uvedení bližších podrobností Rafaj.
„Nedomnívám se, že bychom porušili nějaké právní předpisy. Podle nás šlo o standardní kooperace v subdodavatelském systému,“ řekl ČTK ředitel stavební divize společnosti K-building CB Tomáš Tvrdík. Neuvedl, zda se šetření ÚOHS týká jedné nebo více zakázek. Firma se podle něj účastní jen tendrů v Jihočeském kraji.
V případě, že ÚOHS kartel prokáže, hrozí firmám pokuty v řádu desítek miliónů korun. Rafaj neupřesnil, jestli se správní řízení týká jedné nebo více zakázek. Při určování výše případné pokuty ÚOHS bere zřetel na dobu trvání kartelu a také na obrat jednotlivých firem. V minulosti antimonopolní úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody mezi firmami považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.
zpráva ČTK