Průmysl a obchod

ÚOHS schválil převod cementárny, pískoven a betonáren Holcimu pod Cemex

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil převod jedné cementárny, čtyř pískoven a 17 betonáren švýcarského Holcimu v České republice pod mexický Cemex. Spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Úřad se případem zabýval od září loňského roku. Rozhodnutí zatím není pravomocné, transakci úřad povolil včera. Úřad analyzoval dopady spojení na trzích těženého kameniva, šedého cementu a transportního betonu. „Přestože na některých lokálních trzích mají spojující se soutěžitelé významný podíl, dospěl ÚOHS k závěru, že na takových trzích působí silní konkurenti disponující značným množstvím volných výrobních kapacit,“ uvedl Rafaj. Proto úřad fúzi povolil bez podmínek.
Převod cementárny, pískoven a betonáren v Česku je součástí rozsáhlejší transakce v Evropě. Švýcarská společnost převezme od konkurenta provozy v Německu, ve Francii a v Beneluxu. Jako součást celé transakce zaplatí Cemexu 70 miliónů eur (1,914 miliardy Kč).
Ve Španělsku spojí obě společnosti své provozy ve všech segmentech – cement, kamenivo a beton. Holcim zůstane majitelem minoritního podílu ve výši 25 procent.

zpráva ČTK