Průmysl a obchod

ÚOHS: SMP CZ může koupit brněnskou Arko Technology

Firma SMP CZ může koupit brněnskou společnost Arko Technology, která se věnuje hlavně vodohospodářským stavbám. Fúzi schválil bez podmínek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
ČTK to řekl jeho mluvčí Kristián Chalupa. Spojení firem podle něj nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.
SMP CZ navazuje na podnik Stavby mostů Praha. Jediným akcionářem je francouzský stavební koncern Vinci. Kromě stavby mostů se firma věnuje také vodohospodářským, podzemním a průmyslovým stavbám. Podílela se na stavbě pražského metra, obnově elektrárny v Tušimicích, protipovodňových opatřeních v Praze-Karlíně, stavěla řadu mostů a vodohospodářských i jiných projektů.
Nedávno společnost získala půlmiliardovou zakázku na přestavbu úpravny pitné vody Mostiště na Žďársku. Je také členem sdružení ÚČOV Praha, které za 6,22 miliardy Kč přestaví ústřední pražskou čistírnu odpadních vod.
SMP CZ předloni zvýšil tržby o 13 procent na 3,5 miliardy korun. Čistý zisk společnosti vzrostl o 28 procent na 188,5 miliónu korun. Je to nejvíc v historii podniku.
Akciová společnost Arko Technology vznikla v roce 1991 za přispění zahraničního kapitálu, nyní je v rukou českých akcionářů. Základním předmětem podnikání jsou dodávky čistíren odpadních vod a úpraven pitné vody. Postupně se firma začala zabývat například bazénovou technologií, dmychadly a kompresory. Působí také na Slovensku.
zpráva ČTK