Průmysl a obchod

ÚOHS vadí postup některých profesních komor

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vadí postup některých profesních komor, jejichž chování může omezovat hospodářskou soutěž. ÚOHS kritizoval například chování Exekutorské komory České republiky a České komory architektů (ČKA). ČTK to řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Komorám v krajním případě hrozí miliónové pokuty
Rafaj kritizoval mj. metodické dokumenty na stránkách profesních komor, které odkazují na schémata a programy určené pro výpočet honorářů, například u ČKA. „Nepřípustné je vyjadřovat se k poměru ceny za službu architekta a celkové ceny stavební zakázky, resp. odvozovat odměnu architekta od následné ceny stavebního díla,“ uvedl Rafaj. Podle něj podnikatelům nic nebrání v tom, aby si účtovali i cenu nepokrývající náklady, případně od požadování odměny upustili úplně.
ČKA však oponuje, že zprostředkování informace sloužící k výpočtu honoráře projektanta je zákonnou povinností komory. „Domníváme, že tento postup je naší povinností, máme-li dostát zákonného zmocnění, do něhož patří mj. spolupůsobení při ochraně veřejných zájmů v oblasti výstavby, architektury a územního plánování, péče o vysokou úroveň výkonu činnosti autorizovaných osob či podpora odborného vzdělávání a napomáhání šíření odborných informací,“ napsala ČKA.
Podle prvního místopředsedy představenstva ČKA a předsedy pracovní skupiny pro transparentní zadávání veřejných zakázek Petra Leška by nemožnost vyjádřit názor na výši ceny za služby projektanta poškodila hlavně investory. „Obsah a rozsah práce architekta/inženýra je pro běžnou osobu zcela nepředstavitelný, a dotaz směřovaný na veřejnoprávní instituci tak představuje určitou míru záruky za odbornost poskytnuté odpovědi. Není možné spočítat cenu projektu bez znalosti náročnosti budoucí stavby. Mezi nimi existuje jasná provázanost,“ poznamenal Lešek a poukázal na to, že se ČKA s kritikou ÚOHS seznámila až prostřednictvím médií.
Komora architektů v minulosti kritizovala například tendr VUT v Brně na výběr projektanta nové budovy Fakulty výtvarných umění. Podle ní byla neregulérní. Komoře mj. vadilo, že odměna pro projektanta byla nižší než procento až jedno a půl z ceny stavby.
ÚOHS chce nyní o jednání komor diskutovat s příslušnými ministerstvy a samotnými komorami. Pokud nedojde k nápravě, zahájí správní řízení.

zpráva ČTK