Průmysl a obchod

Ústav experimentální botaniky otevřel v Lysolajích novou budovu

Fyziologii rostlin a šlechtění jabloní budou zkoumat v nové budově Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR) v Praze-Lysolajích. Nové pracoviště pro zhruba šest desítek vědců bylo slavnostně otevřeno za účasti novinářů. Výstavba budovy stála 134 miliónů korun, celkové náklady činily 169 miliónů.
V budově je celkem pět laboratoří. Laboratoře stresové fyziologie, patofyziologie rostlin a virologie jsou zaměřeny především na to, jak reaguje rostlina v okamžiku, kdy ji napadne nějaká choroba, škůdce nebo virus. Významná je i další laboratoř, ve které se šlechtí jabloně odolné vůči závažným chorobám.
Nová budova vznikla podle návrhu architekta Jaroslava Daňka (Atelier AD), dodavatelem byl Metrostav. Stavba byla financována 95 milióny korun z dotací od zřizovatele Akademie věd. Základním zdrojem financí byl prodej zemědělské usedlosti Pernikářka v Praze 6 za 64 miliónů Kč. Část vybavení, zejména nábytek, se musí dokoupit v příštím roce. Vybavení laboratoří stálo 8 miliónů.
Vědcům bude nově sloužit elektronový mikroskop, který je nezbytný pro studium fytopatologické problematiky, jako jsou viry, bakterie a houby. Mikroskop včetně mikrotomu, zařízení pro přípravu ultratenkých řezů pro pozorování v mikroskopu, stál 7,8 miliónu Kč. Nový je i dvojdimenzionální plynový chromatograf za téměř 10 miliónů. Špičkový přístroj slouží pro ultrapřesnou detekci především těkavých látek a rostlinných metabolitů. Obě zařízení získal ústav díky dotaci z Evropské unie v rámci Operačního programu Praha – konkurenceschopnost.
Vizualizace najdete zde.
zpráva ČTK