Průmysl a obchod

Ústí nad Labem vypsalo zakázky na opravu a dokončení prostoru za nádražím

Město Ústí nad Labem vypsalo dvě veřejné zakázky bezmála za 12,9 miliónu korun na opravu a dokončení prostor za hlavním vlakovým nádražím. Vyplývá to z Věstníku veřejných zakázek.
 
První tendr se týká oprav po povodních, druhý stavebních úprav, které mají uvést obchodní prostory do takového stavu, aby v nich případní nájemci mohli hned začít podnikat.
Město se snaží získat nájemce do nově vybudovaných prostor už dva roky. Investovat do jejich vylepšení se rozhodlo právě proto, aby bylo snazší sem nájemce přilákat. Magistrát sice v únoru informoval o tom, že nájemce má, firma ale nakonec smlouvu nepodepsala. Podobná situace už předtím nastala dvakrát.
Do oprav škod, které na místě napáchaly červnové povodně, chce město investovat 6,165 miliónu korun. Od břehu Labe totiž nádraží odděluje jen silnice. Opravy se mají dotknout jak prodejních jednotek, tak chodníků, fontán a garáží.
Druhá zakázka, jejíž předpokládaná hodnota by měla činit 6,73 miliónu bez DPH, má zajistit stavební úpravy obchodních jednotek za nádražím. Jde o 13 prodejních kójí. „Druhá investice je určena ke stavebnímu dokončení celého objektu s tím, že prostory prodejních kójí budou připraveny pro případné nájemce k nastěhování a okamžitému zahájení činnosti,“ uvedla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Stavební práce se podle ní budou týkat například podlah, izolací, omítek či sociálního zařízení.
Náměstek primátora Pavel Boček v květnu v této souvislosti uvedl, že obchodní plochy nejsou v takovém stavu, aby se do nich obchodníci mohli jednoduše nastěhovat a otevřít. „Budeme se snažit pomoci, aby budoucí nájemce šel do prostor, kde nebude muset okamžitě investovat velké peníze,“ řekl.
Město prostor mezi nádražím a silnicí podél Labe opravilo z dotace na revitalizaci městského centra, činila zhruba 150 miliónů. Kdyby nájemce nenašlo, muselo by zřejmě část peněz vracet.

zpráva ČTK