Průmysl a obchod

Ústřední čistírnu odpadních vod v Praze chtějí přestavět tři uchazeči

Praha otevřela obálky s nabídkami firem, které se přihlásily do tendru na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči, a to společnosti OHL ŽS, konsorcium firem Strabag a Hídépítö a sdružení ÚČOV Praha, v kterém jsou společnosti SMP CZ, Hochtief CZ, Degremont a WTE Wassertechnik. Informaci Praha zveřejnila na své úřední desce.
Nejnižší cenu nabídlo sdružení ÚČOV Praha, které je schopno postavit novou čistírnu vedle té současné na Císařském ostrově za 6,22 miliardy korun bez DPH. Konsorcium firem Strabag a Hídépítö nabídlo cenu 6,45 miliardy korun bez daně a OHL ŽS pak 6,75 miliardy korun bez DPH. Podle Jana Boučka z magistrátního odboru městského investora, který má projekt na starosti, si zadávací dokumentaci vyzvedlo 44 uchazečů. Někteří z nich vytvořili konsorcia. Komise, která nabídky z formálního hlediska posuzovala, nikoho nevyřadila. Praha chce do konce června poslat do Bruselu žádost o šestimiliardovou dotaci na tuto stavbu. Zda dotaci nakonec získá, by mohlo být podle Boučka jasné do konce roku.
První etapa, během které bude postavena vedle čistírny na pražském Císařském ostrově nová čistírna, bude podle Boučka stát 8,15 miliardy korun. V další fázi by měla být opravena stará čistírna a nakonec musí město vyřešit, jak bude likvidovat kaly, které čištěním vody vznikají. Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle Boučka vyšplhají na 10,45 miliardy korun. Další miliardy bude stát případné definitivní řešení likvidace kalů.
Tendr provází od počátku kritika. Původní výběrové řízení bylo napadáno kvůli náročným podmínkám pro uchazeče. Vedení Prahy proto rozhodlo, že tyto podmínky přepracuje. Město původně předpokládalo, že tendr uzavře před několika měsíci. Nakonec byl termín odevzdání nabídek odsunut až na včerejšek.
zpráva ČTK