Průmysl a obchod

ÚZSVM spustí databázi administrativních budov CRAB

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dokončuje po dvou letech přípravu Centrálního registru administrativních budov (CRAB), který přinese efektivnější nakládání se státními budovami. Plná verze registru bude spuštěna 28. října.
Konečná cena projektu CRAB dosáhla částky 255 miliónů Kč, a byla tedy o 14 miliónů korun nižší, než s jakou počítaly původní odhady. Zapojilo se do něj 14 státních subjektů, z toho osm ministerstev. Pasportizace administrativních budov byla dokončena u všech 270 objektů zahrnutých do projektu. Pilotní provoz registru byl zahájen počátkem října a zapojené státní instituce již nyní mohou data uložená v systému využívat.
Centrální registr administrativních budov vznikl z potřeby sjednotit evidenci budov v majetku státu do jedné databáze, a získat tak přehled o volných a využitých plochách. „V České republice v současnosti spravuje svůj majetek přes 670 státních institucí, a i když až na výjimky hospodaří tyto subjekty s jim svěřeným majetkem na základě stejné legislativní úpravy, společná pravidla pro evidenci státního majetku na vládní ani regionální úrovni dosud neexistovala. CRAB by měl tuto situaci vyřešit,“ uvedla vedoucí projektu CRAB Ing. Kateřina Schön.
Dalším přínosem registru je to, že umožní porovnávat náklady na jednotlivé státní objekty a také na umístění úředníků mezi jednotlivými institucemi, a to i podle lokality. Díky tomu bude možné uspořit výrazné finanční prostředky spojené se správou, údržbou a výstavbou budov.
Registr CRAB představuje jednotné místo pro transparentní nabídku v systému evidovaného majetku, díky čemuž dojde k výraznému snížení administrativní náročnosti vyhledávání majetku. Nepotřebný státní majetek přitom bude nabídnut veřejnosti, která si jej bude moci prohlédnout přehledně na jednom místě.
Příprava registru CRAB je spolufinancována ze strukturálních fondů EU, přičemž dotace z Integrovaného operačního programu mohou dosáhnout až 85 % finančních nákladů, 15 % z konečné částky za projekt bude hrazeno z rozpočtu ÚZSVM.
Státní instituce najdou v registru detailní informace získané na základě pasportizace jednotlivých státních budov, která byla jedním z klíčových cílů projektu CRAB. Patří mezi ně například informace o vlastnictví budov, jejich stáří a přesné rozměry včetně plánů. Dále pak aktuální přehled nákladů a příjmů spojených s jednotlivými budovami, informace o využitelných kancelářských plochách a dalších prostorách. CRAB přináší ale také údaje o státních či nestátních subjektech sídlících ve státních budovách a o nestátních subjektech vlastnících budovy pronajaté státu. Získané pasportizační údaje budou využitelné zejména pro rozhodování vládní a regionálních dislokačních komisí při umísťování státních úředníků v budovách ve vlastnictví státu.
Další informace hledejte na webových stránkách http://crab.uzsvm.cz.
tisková zpráva