Průmysl a obchod

V 1. čtvrtletí 2011 o polovinu stoupla poptávka po rekreačních nemovitostech

Podle M&M Reality se v jinak tradičně klidném období počátku roku realitní situace na českém trhu zajímavě mění. Obrovský zájem je o rekreační nemovitosti. Poptávka ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stoupla o 43 procent, samotné prodeje se zvýšily o 37 procent. Typickým zákazníkem jsou manželé mezi 30 a 45 lety s dětmi, kteří už mají své bydlení a jsou finančně zabezpečení.
Rekreačních nemovitostí se propad cen během realitní krize nijak výrazně nedotkl. Ceny skutečně realizovaných obchodů zůstaly stabilní, inzertní-nabídkové ceny jsou zhruba o pětinu vyšší. Samozřejmě kupující mají nyní mnohem širší výběr než dříve a s koupí nespěchají. Na druhou stranu lukrativní nemovitosti jsou pryč hned, často se ani nedostanou do veřejné nabídky. Jen interní databáze poptávajících M&M Reality zahrnuje tisíce poptávajících.
Raketově také stoupá poptávka po nejžádanějším typu nemovitostí na realitním trhu – po takzvaných startovacích bytech. Malé byty do 55 metrů čtverečních jsou v centru zájmu stabilně již mnoho desetiletí, meziročně ale M&M Reality registrují zvýšení zájmu o dalších 26 procent. Důvod pro zvýšený zájem je jednoznačný: uvolnění přísné bankovní politiky a stabilizace na trhu práce. Z pronájmů se proto mladé páry stěhují do vlastního bydlení.
tisková zpráva