Průmysl a obchod

V Bohumíně byl otevřen přivaděč k dálnici, centrum zbaví kamionů

V Bohumíně na Karvinsku otevřeli nový obchvat a přivaděč k dálnici D1. Z centra města by tak definitivně měly zmizet kamiony, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová. Stavbu přivaděče před dvěma lety původně zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta.
„Občané si na exministru Bártovi vybojovali peticí, kterou podepsalo za deset dní přes 10 000 lidí, nejprve pokračování stavby skřečoňského mostu a poté i dokončení stavby přivaděče,“ uvedl starosta města Petr Vícha (ČSSD). Dodal, že přivaděč je pro město klíčový právě kvůli nákladní dopravě. Po jeho zprovoznění by už neměla zatěžovat nejen centrum města, ale ani místní část Nová Ves. „Vedlejším efektem je pohodlné zpřístupnění atraktivní sportovně-rekreační lokality aquacentra, zimního stadionu i Hobbyparku, adventure golfu i Penzionu ve věži,“ řekl Vícha.
Celková délka dálničního přivaděče je zhruba 1,6 kilometru. Náklady na celou stavbu byly bez DPH téměř 835 miliónů korun. Investorem bylo Ředitelství silnic a dálnic.
Kvůli otevření přivaděče zhoustne provoz v Bohumíně-Skřečoni v ulici 1. máje. Město proto ještě letos vybuduje za více než 14,5 miliónu korun novou, asi kilometrovou cyklostezku. Napojí se na současnou stezku pro pěší a cyklisty ze skřečoňského mostu a propojí městskou část Skřečoň s centrem Bohumína. Součástí stezky budou i tři nové osvětlené přechody pro chodce s dělicími ostrůvky.
zpráva ČTK