Průmysl a obchod

V Břeclavi začala druhá etapa rekonstrukce železniční stanice

Druhá etapa rekonstrukce železničního uzlu začala v Břeclavi. Celkové náklady jsou 1,2 miliardy korun. V budoucnu umožní zvýšení rychlosti při průjezdu stanicí v obou směrech a nové zabezpečovací zařízení zvýší bezpečnost a umožní kompletní dálkové řízení z Přerova. Práce mají být ukončeny v závěru příštího roku. Řekl to ředitel Stavební správy východ Václav John. Dopady na osobní dopravu budou minimální.
Rekonstrukce spolufinancovaná ze tří čtvrtin z Operačního programu doprava navazuje na první etapu, při níž mimo jiné vznikla nová nástupiště a nové podchody. Zahrnula i modernizaci severní a jižní části stanice. Nyní půjde o úpravu kolejí a výhybek ve střední části stanice v úseku 1,2 kilometru.
Momentálně vlaky projíždějí stanicí čtyřicetikilometrovou rychlostí, v budoucnu pojedou v přímém směru rychlostí 120 km/h, do odboček 80 až 100 km/h. Dalším přínosem stavby bude použití bezstykových kolejí, které pocítí cestující v pohodlnější jízdě. Instalováno bude nejmodernější elektronické zabezpečovací zařízení, na něž se připojí i přilehlé traťové úseky. Stavbaři položí ve stanici přes pět kilometrů nových kolejí, které spojí 67 výhybek s elektrickým ohřevem.
zpráva ČTK
zdroj foto www.janmiklin.cz