Průmysl a obchod

V Brně do dvou let vyroste dopravní výzkumné centrum

V Brně by do dvou let mělo vyrůst nové Dopravní výzkumné a vývojové centrum celkem za 463 milionů korun.
Nová budova instituce, na jejíž vznik přispívá stát i Evropská unie, vyroste u stávajícího Centra dopravního výzkumu (CDV) v městské části Líšeň. ČTK to sdělila Klára Káňová z CDV.
Nové vývojové centrum by se podle ní mělo soustředit na aplikaci vědeckého výzkumu z dopravního sektoru na komerční prostředí.
„Unikátní výzkumná infrastruktura poskytne podporu nejen pro samotný výzkum, ale také pro uživatele z řad státní správy. Tam napomůže zefektivnění plánování, výstavby, správy a údržby staveb dopravní infrastruktury. U výrobních, dopravních, provozních či stavebních firem u nás i v zahraničí podpoří zavádění nových technologií do praxe," podotkla Káňová.
S výstavbou centra vybaveného moderními laboratořemi a zázemím se začíná v těchto dnech, hotovo by mělo být do konce roku 2013. „Přejdou tam lidé z Centra dopravního výzkumu, ale zřejmě se budou nabírat i noví zaměstnanci," dodala Káňová.
Stávající Centrum dopravního výzkumu je veřejnou institucí a jedinou dopravní vědecko-výzkumnou organizací v působnosti ministerstva dopravy. Vzniklo v roce 1992 jako nástupce Výzkumného ústavu dopravního v Žilině. Po vzniku nového centra obě výzkumná střediska splynou.
zpráva ČTK