Průmysl a obchod

V Brně začala stavba výzkumného centra informačních technologií

V areálu bývalého kláštera v Brně-Králově Poli slavnostně zahájili stavbu Výzkumného centra informačních technologií. Od roku 2014 tam začnou experti pracovat například na rozpoznávání informací obsažených v multimediálních datech. Zaměří se také na bezpečné a spolehlivé sítě.
Náklady na vybudování centra činí 145 milionů korun, většinu peněz poskytla Evropská unie. ČTK to řekla mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková.
Výzkumné centrum informačních technologií je součástí dvoumiliardového projektu IT4Innovations, jehož hlavním nositelem je Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě. Cílem projektu je vybudovat superpočítač, který se zařadí ke stovce nejvýkonnějších strojů na světě. Dva z osmi výzkumných programů superpočítače najdou zázemí právě v brněnské novostavbě.
„Naše centrum bude jakousi přípojkou k ostravskému superpočítači. Pomocí ní budeme spolupracovat s místními zájemci o superpočítačové simulace," uvedl děkan Fakulty informačních technologií Jaroslav Zendulka.
Superpočítač vědci potřebují hlavně kvůli výpočtově náročným oborům. Jde například o předpovídání počasí nebo modelování složitých chemických procesů. Specializací brněnské části centra budou například multimediální data. Odborníci chtějí pracovat například na automatickém rozpoznávání témat mluvené komunikace, identifikaci jazyka mluvčího nebo vyhledávání určitých motivů a objektů na obrázcích a videích.
V někdejším klášteře a jeho sousedství vyrostl v minulých letech moderní kampus fakulty informačních technologií brněnské techniky. Nová budova vyroste na volném prostranství s využitím obvodových zdí po vybouraném historickém objektu.
Podle představitelů brněnské techniky bude výzkumné centrum od roku 2015 ekonomicky soběstačné, a to především díky komerčnímu potenciálu výzkumu. Centrum podle Vanýskové zaměstná desítky výzkumníků, kteří vzejdou také z řad doktorandů Fakulty informačních technologií.
zpráva ČTK