Průmysl a obchod

V Dambořicích vznikne obří zásobník plynu za 2,5 miliardy

Moravské naftové doly a Gazprom Germania uzavřely smlouvu na stavbu podzemního zásobníku plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Rovným dílem společně investují přes 2,5 mld. Kč. Stavbu zahájí příští rok, v provozu by měl být zásobník v polovině roku 2016. Bude mít kapacitu 448 mil. m³, půjde tak o jeden z největších a také nejmodernějších v Česku. V tiskové zprávě o tom informovaly Moravské naftové doly (MND).
Stavba zásobníku souvisí s energetickou strategií Česka. Zásobník v Dambořicích má také prohloubit spolupráci mezi Moravskými naftovými doly a Gazpromem. Společnosti plánují v budoucnu i další spolupráci nejen v Česku, ale i v Rusku a jinde v Evropě.
Společnost MND Group se zaměřuje na průzkum a těžbu ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činnost a také na skladování a obchodování s plynem. Jejím jediným akcionářem je KKCG Oil & Gas B., kterou vlastní finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka.
Do zásobníků plynu investuje i konkurenční skupina RWE. Loni v květnu uvedla do provozu novou část zásobníku zemního plynu v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Na investici 2,2 mld.Kč se podílela i Evropská unie. České firmy výstavbou nových zásobníků plynu reagují na možné přerušení dodávek plynu z Ruska. Další zásobníky na Břeclavsku a v Rožné na Žďársku chystají společnosti Česká naftařská a GSCeP.
zpráva ČTK
zdroj foto www.ceskapozice.cz