Průmysl a obchod

V Hrádku nad Nisou otevřeli nový most, původní zničila povodeň

V Hrádku nad Nisou na Liberecku byl slavnostně otevřen nový most U Nývltů. Stojí na místě mostu, který před rokem zničily povodně. Nová stavba zajistí další přístup přes řeku do části Donín, kam se zatím dalo dostat jen po jediném mostě. ČTK to řekl starosta Hrádku Martin Půta.
Loňské povodně způsobily v Libereckém kraji škody za více než osm miliard korun a vyžádaly si pět lidských životů. Hrádek nad Nisou byl jedním z nejpostiženějších měst, velká voda tam zasáhla na 600 domů. Jen náklady na opravy silnic a mostů a výstavbu dvou nových odhadlo město na 200 milionů korun. Ve veřejných soutěžích se ale podařilo investice zhruba o pětinu snížit. „Díky příznivému počasí a pozdnímu nástupu zimy máme 60 procent ulic hotových a v příštím roce budeme v opravách pokračovat, hotovo bychom chtěli mít do 7. srpna,“ poznamenal Půta.
Nový most U Nývltů navrhovala projektová kancelář Valbek podle požadavků města a Povodí Labe tak, aby byl zajištěn maximální průtok v korytu řeky. „Zatímco původní most postavený někdy před 130 lety měl v korytě dva pilíře, nový most žádné nemá a vodě tak nebude nic bránit,“ řekl Půta. Most má navíc unikátní zábradlí, které je zkonstruované tak, že se při velkém tlaku vody samo sklopí a nebude tvořit překážku, na které by se mohly zachytit naplaveniny. Bez pilířů je i nová lávka U Koruny.
Most U Nývltů postavila firma Alpine Bau CZ, která zvítězila ve veřejné soutěži s nabídkovou cenou necelých šest milionů korun, původní odhad projektantů byl přitom téměř dvojnásobný. Součástí projektu byla i oprava mostu U Weinerů v Loučné.
zpráva ČTK