Průmysl a obchod

V Jablonci byl po roce zprovozněn důležitý most v Kamenné ulici

V centru Jablonce nad Nisou otevřeli pro chodce i motoristy Kamennou ulici. Oprava jednoho z hlavních mostů ve středu města si vyžádala 13,4 miliónu korun a trvala zhruba rok. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Markéta Hozová.
„Most je důležitou součástí dopravního uzlu ve městě. Byl v havarijním stavu a jeho rekonstrukce navázala na modernizaci autobusového nádraží, kde byl vloni v létě vybudován nový přestupní terminál,“ uvedla Hozová.
Dopravní podnik ukončení uzavírky vítá. „Autobusy MHD už nebudou muset jezdit oklikami,“ řekl ředitel podniku Luboš Wejnar. Na nově otevřené zastávce Kamenná bude podle něj obnoven provoz městských autobusů. Zastávka se však nestane přestupním uzlem, jak tomu bylo před opravou mostu. „Uzlem zůstane autobusové nádraží, lidé si na to za ten rok zvykli,“ řekl Wejnar. Na zastávkách v Kamenné ulici začnou autobusy zastavovat 3. září, kdy se mění jízdní řády.
Most je pro střed města důležitým místem také z hlediska zásobování energiemi. „Tři vodovodní řady, plynovod, veřejné osvětlení a kabely energetiky musely být po dobu rekonstrukce přeloženy na provizorní mostek a pak vráceny zpět, což bylo poměrně komplikované a neslo to s sebou například přerušení dodávek vody v centru města,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora (ODS) Miloš Vele.
Most v Kamenné ulici vznikl koncem 19. století. „Důstojně tak propojil dvě části Jablonce. Od té doby už se neskákalo přes potok, ale chodilo přes řeku po mostě,“ připomněl znalec místní historie Václav Vostřák.
zpráva ČTK