Průmysl a obchod

V Klatovech začíná stavba poslední etapy severozápadního obchvatu

V Klatovech začne 1. března stavba druhé a poslední etapy obchvatu na Domažlice za 223 miliónů korun. Výrazně ulehčí dopravě do Domažlic a do nové průmyslové zóny Pod Borem.
Po jeho dokončení v září 2012 se propojí státní silnice I/27 a I/22. Řidiči mířící na Domažlicko nebudou muset zajíždět do centra Klatov. ČTK to řekl ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Stanislav Liška.
Obchvat bude také sloužit jako protipovodňový val, jenž ochrání obec Tajanov, pravidelně sužovanou velkou vodou.
Dotaci ve výši 92,5 procenta nákladů poskytne evropský program ROP. Podle starosty Klatov Rudolfa Salvetra je dokončení obchvatu velmi důležité, protože částečně omezí počty automobilů projíždějících centrem města. Od Plzně jich nyní jezdí zhruba 22 000 denně, obchvat by jich měl odvést téměř sedminu a navíc obslouží téměř zaplněnou průmyslovou zónu Pod Borem, kde koupilo pozemek 19 firem.
Investorem obchvatu je Plzeňský kraj. Město se na akci podílí menšími stavbami, jako jsou sjezdy na Tajanov a Kal. Silnice o délce 2,7 kilometru povede od okružní křižovatky u čistírny a vyústí na současnou silnici I. třídy z Klatov do Domažlic („Kdyňskou dálnici") za železničním přejezdem ve směru na terénní zlom. Umožní také rozvoj Kalu i zvažované přemostění železnice směrem k restauraci v Beňovech.
Díky konkurenci stavebních firem v krizi se náklady dostaly z původní ceny projektanta 234 miliónů korun na 222,5 miliónu Kč, řekl technický náměstek SÚS Klatovy Radek Kadlec. Dalších zhruba 25 miliónů korun si vyžádaly výkupy pozemků.
„Jde o první akci, kde jsme použili model vyhodnocování efektivity stavby, tedy nákladů a přínosů, podobně jako počítá ŘSD. Už projektantům jsme řekli limitní cenu 240 miliónů Kč. Ti se pak podle toho rozhodovali o mostech, stoupáních a podobně," řekl Filip Uhlík, šéf Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, která akci připravovala. Podle něj byla také součástí příprav kvalitní směrová studie, tedy počet vozidel, která vjela do Klatov, a doba, kterou tam strávily.
Obchvat se měl začít stavět na jaře 2010, ale zpozdilo ho přehodnocování projektů páté výzvy ROP, kterou šetřila policie. Jeho první etapa o délce 1,6 kilometru byla otevřena v listopadu 2007.
Definitivní úlevou pro centrum Klatov bude až východní obchvat města, protože nejvíce vozidel směřuje od Plzně na jih na Horažďovice. „ŘSD nyní zpracovává dokumentaci pro územní rozhodnutí," uvedl Kadlec.
zpráva ČTK