Průmysl a obchod

V Kutné Hoře skončila obnova spolkového domu za 40 miliónů korun

Skončila rozsáhlá rekonstrukce památkově chráněného spolkového domu v Kutné Hoře v Lierově ulici. Stála 40 miliónů korun. Slavnostní otevření je plánováno začátkem školního roku. Novinářům to řekl starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).
„Objekt bude z větší části využívat základní umělecká škola a dále místními spolky. Je tam krásné nádvoří, výstavní prostor,“ uvedl Šanc.
Obnova, která začala loni na jaře, nebyla jednoduchá, protože se objevily problémy se statickým zajištěním. Stavebníci museli také odstranit většinu původních stropních trámů a nahradit je železnými konstrukcemi. Aby bylo možné instalovat výtah, bylo nutné prorazit klenby, což se neobešlo bez sanačních prací. Další neplánované výdaje si vyžádaly komíny, které bylo nutné postavit znova. Projekt přitom počítal s tím, že se pouze opraví.
Podle místostarosty Jiřího France (Šance pro Kutnou Horu) se dodatečně dodělávalo i protipožární zařízení zhruba za půl milionu korun, s nímž projektanti také nepočítali. O kolik se celkové náklady navýšily, zatím radnice nemá spočítáno. Většinu peněz na obnovu budovy městu poskytla Evropská unie.
zpráva ČTK