Průmysl a obchod

V Letohradě byla zahájena stavba čistírny odpadních vod

Poklepáním základního kamene byl 13. září 2011 v Letohradě zahájen projekt, na jehož konci bude rozsáhlá modernizace zdejší čistírny odpadních vod spojená s výrazným zvýšením její kapacity a rozšíření kanalizační sítě města Letohradu.
Stávající čistírna odpadních vod s kapacitou 4553 EO (ekvivalentních obyvatel) již přestala dostačovat rostoucím požadavkům, proto investor, společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a. s., přistoupil k realizaci projektu Intenzifikace ČOV Letohrad a Kanalizace Letohrad – dokončení. Po realizaci projektu bude čistírna odpadních vod splňovat požadavky legislativy, především v parametrech celkový dusík a celkový fosfor.
Základem intenzifikace bude dostavba druhé biologické linky s nádržemi na denitrifikaci a regeneraci kalu za současné výměny technologického vybavení stávající biologické linky. Součástí projektu je také dostavba kanalizace v Letohradě, která nově umožní napojení 500 obyvatel a zvýší kapacitu nevyhovujících úseků. Jedná se především o lokality Cihelna, Jankovice, Kunčice – „U traktorky“, ul. U Distance, Orlice I., Orlice II. a Kunčice-Ostrov. Vybudováno bude celkem 2864 metrů nové kanalizace (z toho 304 metrů kanalizačních výtlaků) a zvýšení kapacity se dotkne 791 metrů kanalizační sítě. Součástí projektu budou také dvě čerpací stanice.
Na financování projektu v celkové hodnotě 107 mil. Kč se podílí částkou 68,6 mil Kč Evropské unie prostřednictvím Evropského fondu soudržnosti a 4 mil. Kč Státní fond životního prostředí ČR. Zbývající část potom představují vlastní zdroje investora. Dokončení projektu je plánováno na prosinec 2013.
Projektovou dokumentaci připravila společnost VIS – Vodohospodářsko-inženýrské služby, spol. s r. o., a manažerem projektu je DABONA, s. r. o. Zhotovitelem stavby se stalo sdružení ČOV a Kanalizace Letohrad – dokončení, které tvoří společnosti VCES, a. s., (vedoucí účastní sdružení) a FEMAX ENGINEERING, s. r. o.
tisková zpráva