Průmysl a obchod

V Liberci dokončili opravy dvou náměstí za 27 miliónů korun

V centru Liberce byly v těchto dnech dokončeny opravy Nerudova a Soukenného náměstí. Vyžádaly si investici přes 27 mil. Kč. ČTK to řekl mluvčí radnice Jan Král. Na obou prostranstvích se po úpravách výrazně omezí doprava.
Nerudovo náměstí v horní části středu města před rekonstrukcí sloužilo hlavně jako parkoviště. „Byla tady velká bezútěšná parkovací plocha. Náměstí by ale neměla sloužit jen k parkování,“ uvedl architekt a jeden z autorů projektu Boris Šonský. Nově jsou zde podsvícené lavičky, zeleň a uprostřed vydlážděné plochy vznikla pěší zóna. Auta mohou parkovat jen po obvodu, počet parkovacích míst tak klesl ze zhruba 50 na 20.
Na Soukenné náměstí ve spodní části centra se po úpravě až na výjimky nedostanou auta z Revoluční ulice, v minulosti tudy přitom denně projely řádově stovky aut. Náměstím podél obchodního centra Forum nově jezdí jen tramvaje a ve vyznačenou dobu taxíky s pasažéry, auta invalidů a zásobovací vozy. Obchody je možné v určitých hodinách zásobovat i přes Revoluční nebo Pražskou ulici.
Obě stavby provázely problémy. Pro Nerudovo náměstí původní vítěz výběrového řízení nabídl cenu 5,5 miliónu korun, jenže poté ze soutěže odstoupil. Stejně se zachoval i druhý v pořadí. Zakázku tak získalo za 9,25 miliónu korun Vodohospodářské sdružení Teplice.
Opravu Soukenného náměstí před rokem zrušilo kvůli nedostatku financí předchozí vedení. Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu ale tak učinilo neoprávněně. Město muselo zaplatit pokutu a náklady řízení 130 000 korun a zakázku za 17,8 miliónu letos uskutečnit. Na stavbu přispělo Forum třemi milióny korun, peníze dostane stavební firma Syner ve dvou splátkách letos a příští rok.
zpráva ČTK