Průmysl a obchod

V náročnosti vyřízení stavebního povolení ČR klesla na 156. místo na světě

Ve vyřizování stavebního povolení kleslo Česko meziročně ze 127. místa na 156. příčku mezi 190 porovnávanými zeměmi. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka (SB).

Kromě délky vyřizování v ní hodnotí i jiná kritéria, jako například transparentnost nebo složitost celého procesu. Nejlépe v hodnocení vyšel Hongkong, nejhůře Eritrea, Libye, Somálsko a Sýrie.

V Česku je na získání potřebných razítek potřeba 246 dní, zhruba čtyřikrát více než v Hongkongu. Nejrychlejší je v povolování Dánsko se 64 potřebnými dny. Žebříček však počítá i s jinými ukazateli, jako jsou například náklady na stavební řízení.

„Nejbolestivější místo české konkurenceschopnosti dlouhodobě krvácí. Domácí zákonodárci přesto už roky nejsou schopni přijít s nápravou. Česká republika, která se jinak v očích Světové banky řadí mezi 35 nejvyspělejších zemí světa, se v tomto ohledu ocitá v sousedství zemí jako Niger, Čad nebo hyperinflací rozvrácená Venezuela,“ uvedla výkonná ředitelka developerské společnosti Central Group Michaela Tomášková.

Zároveň upozornila, že studie Světové banky nezobrazuje proces získávání stavebního povolení v celé šíři. Zohledňuje pouze proces povolovacího řízení definovaný zákonem. Nepočítá s prodlevami na úřadech nebo s odvoláním u soudů. „Projít celým povolovacím procesem a získat všechna potřebná razítka třeba pro běžný bytový dům v České republice v současnosti trvá v průměru neskutečných deset let,“ upozornila Tomášková.

Generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec doplnil, že Světová banka vychází z legislativních dat pro povolování skladových prostor. „Pokud bychom vzali v potaz pouze větší rezidenční výstavbu, tak se obávám, že bychom se v žebříčku propadli ještě o něco níže. Na trhu jsou totiž i takové projekty, které se povolují už více než deset let a stále nejsou chválené,“ uvedl.

zpráva ČTK