Průmysl a obchod

V Nymburku dokončili silniční obchvat

V Nymburku dokončili výstavbu obchvatu, který z centra města odvede těžkou nákladní dopravu. Práce na druhé etapě trvaly dva roky a stály zhruba miliardu korun, náklady na celou stavbu činí dvojnásobek.
Po dokončení obchvatu už dlouhé roky volá většina místních. Téměř všechna těžká nákladní doprava projíždí středem Nymburka, což v dopravní špičce způsobuje dlouhé kolony, hluk a také komplikace pro chodce. Kamenný most přes Labe je navíc příliš úzký a dva kamiony se na něj vedle sebe vejdou jen s velkými obtížemi.
První etapa obchvatu, která byla dokončena před třemi roky a jejíž dominantní stavbou je most přes Labe, dopravě příliš neulehčila. Řidiči totiž stále jezdí v drtivé většině případů centrem.
Druhá etapa obchází celý Nymburk a napojuje se na boleslavskou silnici. Dojde tak k vyloučení nákladní dopravy z města a celému Nymburku se odlehčí. Trasa druhé etapy se nachází z převážné části v katastru města Nymburk, část je v katastru obce Velké Zboží a částečně zasahuje i do katastru obce Budiměřice. Její délka je téměř šest kilometrů. První etapa měří 2,3 kilometru.
Výstavba je financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury, investorem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR.
zpráva ČTK