Průmysl a obchod

V pátek se otevře obchvat Kolína za dvě miliardy

Kolínská radnice očekává, že po otevření nově vybudovaného obchvatu zmizí z průtahu městem nejméně třetina aut. Osmikilometrový úsek, jehož výstavba vyšla na 2 miliardy korun, se řidičům otevírá v pátek. Konečný vliv stavby na dopravu v Kolíně bude znám až za tři čtvrtě roku.
Otevření obchvatu, který nahradí nynější trasu silnice I/38 procházející téměř středem města, je podle starosty Víta Rakušana pro Kolín jednou z nejvýznamnějších událostí od roku 1990. Připomněl, že v Kolíně v minulosti v jednu dobu převažoval názor, že bude místo obchvatu lepší rozšířit průtah městem. Tato silnice se proto v některých místech začala rozšiřovat na čtyřproudou. Ani nový obchvat ale podle něj není ideálním řešením, protože zvítězila kratší, levnější varianta. Lidé z příměstských částí, především ze Štítar, podle starosty tvrdí, že to není obchvat v pravém slova smyslu, ale jen posunutí průtahu do jiné městské části. „Trasa nebyla zvolena ideálně, ale to se tehdy ještě nevědělo, ani v návaznosti na průmyslovou zónu Kolín-Ovčáry, která se nachází na druhé straně Kolína. Část těžké dopravy nám tedy ve městě logicky zůstane,“ podotkl. Přesto podle něj i toto řešení většina lidí z Kolína uvítá a městu výrazně uleví.
Tranzitní dopravou zatížený Kolín čeká na obchvat přes 40 let. Ředitelství silnic a dálnic trvalo téměř čtyři roky, než skoupilo potřebné pozemky. Stavbu oficiálně zahájilo v březnu 2009. Poblíž čtvrti Šťáralka pak budování zkomplikovaly problémy s podložím. Stavebníci museli provést rozsáhlejší sanační práce, než původně předpokládali; obchvat se kvůli tomu prodražil přibližně o 40 miliónů korun.

zpráva ČTK