Průmysl a obchod

V Plzni otevřeli poslední dálniční přivaděč na D5 za 630 miliónů korun

Poslední, sedmý dálniční přivaděč na dálnici D5 otevřelo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Stavbu za 630 mil. Kč včetně DPH hradilo z 90 procent ŘSD, tedy hlavně evropský operační program Doprava, 65 mil. Kč dalo město Plzeň.
Nová silnice výrazně usnadní řidičům výjezd na dálnici D5 ve směru na Domažlice. Zároveň se citelně uleví obyvatelům městské části Nová Hospoda, jejímž středem projížděly desítky let kamiony do Německa. ČTK to řekl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Zdeněk Kuťák.
Čtyřproudou silnicí nyní jedou řidiči od kruhové křižovatky u Makra na okraji průmyslové zóny Borská pole až k samotné dálnici na Sulkově. Na nové komunikaci o délce 1,962 kilometru vznikly dvě protihlukové stěny a lávka pro pěší o délce 139 metrů. Stavbaři museli provést 23 přeložek inženýrských sítí a čtyři přeložky navazujících komunikací.
Předposlední přivaděč Tyršův Sad–Sukova za 879 mil. Kč na silnici I/27 z Plzně do Klatov otevřelo ŘSD před dvěma týdny. První přivaděč byl z Litic do Šlovic, následovaly mimoúrovňová křižovatka Tyršův Sad, K dráze, přeložka Černice, Tyršův Sad–Sukova I. stavba. Některé z nich už se budovaly současně s dálničním obchvatem Plzně, jehož poslední část, tunel Valík, byla otevřena v roce 2006.
zpráva ČTK