Průmysl a obchod

V Plzni začal sloužit nový dálniční přivaděč na D5

Cestu k průmyslové a nákupní zóně Borská pole v Plzni směrem k dálnici D5 a na Klatovy výrazně usnadní a zrychlí nový přivaděč za 879 miliónů korun, který otevřelo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na stavbu nové části silnice I/27 Tyršův Sad–Sukova dalo 780 miliónů korun včetně DPH, zbytek zaplatilo město za chodníky, osvětlení a lávku pro pěší. Jde o předposlední ze sedmi přivaděčů k D5.
Stavba začala v březnu 2008 a podle původní smlouvy měla být hotová do konce roku 2010. V roce 2009 ale nebyly peníze, a tak byl termín dokončení přivaděče posunutý na prosinec 2011. Zcela nová silnice, která byla plně financována ze zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, je dlouhá 1,24 kilometru. Zahrnuje mimoúrovňovou křižovatku v Dobřanské ulici, dále dva mosty o délce 42 a 57 metrů, dvě protihlukové stěny dlouhé 444 metrů. Pro příští rok ještě zbývá dodělat rampu mimoúrovňové křižovatky do Kaplířovy ulice ve směru do města. Přijde na 30 miliónů Kč a bude hotová do poloviny roku. Křižovatka tak bude mít čtyři rampy na čtyři směry.
Posledním, sedmým přivaděčem k D5 bude přeložka Nová Hospoda ve směru na Domažlice, akce za zhruba 600 miliónů Kč, která se otevře letos 14. prosince.
zpráva ČTK