Průmysl a obchod

V povodí Berounky budou dokončeny protipovodňové stavby za stovky miliónů

Protipovodňové stavby a opatření za více než 370 miliónů korun chtějí letos dokončit vodohospodáři v povodí řeky Berounky v Plzeňském a Středočeském kraji.
Většinu nákladů spotřebují stavby, na nichž se na Berounsku pracuje od loňska, letos by měly začít i některé menší stavby, například na Plzeňsku, sdělila ČTK mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.
K největším protipovodňovým stavbám, které letos dokončuje plzeňský závod Berounka patřící pod Povodí Vltavy, je rozšíření koryta Litavky a nahrazení nevyhovujícího silničního mostu novým v Králově Dvoře na Berounsku za 138 miliónů korun. Výstavba trvalých betonových zdí a další opatření za 125 miliónů korun by měly ochránit Beroun před stoletou vodou. Obě stavby by měly být hotovy do konce roku, na jaře má být hotovo zvýšení kapacity Červeného potoka v Hořovicích za 22 miliónů korun.
V Plzeňském kraji letos povodí dokončí stavbu ve Svrčovci u Dolan na Klatovsku. Obec v roce 2002 postihly povodně. „Ochrana je zajišťována zemními hrázemi a zídkami s převýšením 0,5 metru nad hladinou návrhové povodně. Celková délka hrází a zdí je 880 metrů,“ uvedla Pohůnková. Stavba má přijít na 23 miliónů korun a ochrání Svrčovec před stoletou vodou z rozvodněné Úhlavy. Na přípravě se podílela i obec Dolany, která v minulých letech zajistila projektovou dokumentaci, stavební povolení a majetkoprávní vypořádání celkem za 700 000 korun.
Letos by mělo Povodí Vltavy zahájit i ukončit například zabezpečení vodního díla Suchomasty na Berounsku na tisíciletou vodu za 41 miliónů korun, zvýšení kapacity Hněvického potoka v Blatnici na severním Plzeňsku za 11 miliónů a úpravu potoka v Předenicích na Plzeňsku za 12 miliónů korun. Plány zde počítají s úpravou potoka v délce 708 metrů tak, aby tudy bezpečně protekla stoletá voda.
Všechny stavby jsou součástí dotačního programu Podpora prevence před povodněmi II, který funguje od roku 2007 do letoška, píše na webu Povodí Vltavy. Celkem 11,5 miliardy korun, které v programu byly, pokrývá zejména sedmimiliardová půjčka od Evropské investiční banky a čtyři miliardy ze státního rozpočtu. Druhá etapa navazuje na první pětiletý program, který se zaměřil v letech 2002 až 2007 na území poničená povodněmi v roce 1997, tedy na povodí Moravy, Odry a horního Labe. Loni vláda schválila záměr pokračovat v protipovodňových programech ve dvou etapách až do roku 2027.
zpráva ČTK