Průmysl a obchod

V Praze je více než 2600 neprodaných bytů, stejně jako před rokem

Ani zvýšení prodejů nových bytů loni v Praze nezmenšilo počet postavených, ale neprodaných bytů. V hlavním městě je nyní přibližně 2600 až 2700 neprodaných bytů, což je zhruba stejně jako před rokem. Oznámila to developerská společnost Trigema, která prodeje bytů v Praze sleduje.
„Prodané byty jsou víceméně průběžně nahrazovány přibližně shodným počtem nově nabízených bytů. Zásoba ‚ležáků‘ se tak nezmenšuje, a co je ještě horší, ležáky výrazně stárnou,“ uvedl generální ředitel Trigemy Marcel Soural. Stojících a neprodaných bytů bylo podle Trigemy na konci loňského roku v metropoli 2614, z toho 29 procent už hledá marně kupce víc než dva roky. Ještě před rokem to byla dvě procenta.
V Praze se loni prodalo 3791 nových bytů, sdělila Trigema. Ekospol, další developer zveřejňující realitní statistiky, oznámil za pražský trh celkem prodaných 3455 nových bytů, což je meziroční nárůst přibližně o 28 procent. Podle Skansky loni v hlavním městě stouply prodeje o 39 procent na 4562 jednotek. Trigema sleduje v Praze 306 developerských projektů. Ekospol zveřejňuje údaje za projekty s 50 a více byty, čísla Skansky zahrnují i menší stavby.
„Zapůsobil zde strašák blížícího se zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty v kombinaci s levnými hypotečními úvěry,“ komentoval loňské prodeje šéf Trigemy Soural.
Celkově nyní developeři nabízejí v hlavním městě k prodeji kolem 6000 bytů. Nabídka podle Sourala přesahuje poptávku dvakrát až třikrát.

zpráva ČTK