Průmysl a obchod

V prvním čtvrtletí se v ČR dokončilo 53 tisíc metrů čtverečných skladů a hal

V prvním čtvrtletí letošního roku se v ČR dokončilo 53 tisíc metrů čtverečních skladových a průmyslových hal ve čtyřech parcích. Za celý rok by se pak nabídka nových průmyslových prostor měla rozrůst o 280 tisíc metrů čtverečních. ČTK to sdělilo sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF).
 
Největším projektem zkolaudovaným v prvních třech měsících letošního roku byla skladová hala o rozloze 27 tisíc metrů čtverečních, kterou pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto postavil český developer D+D Real. Druhým největším projektem jsou dvě haly s celkovou velikostí 12 200 metrů čtverečních postavené v CTParku Hranice pro výrobce autodílů Henniges. V Brně předal novou halu developer VGP společnosti Hartmann Rico, jde o první budovu nového průmyslového parku VGPark Brno.
V současnosti IRF eviduje takřka 226 tisíc metrů čtverečních ploch ve výstavbě, z čehož se na 83 procent staví pro konkrétního zájemce.
Ve druhém čtvrtletí letošního roku by nová nabídka měla dosáhnout 90 tisíc metrů čtverečních. „Odhadujeme, že celková nabídka nových průmyslových prostor za celý rok 2013 se vyšplhá na 280 tisíc metrů čtverečních. To by představovalo nejsilnější nabídku za poslední čtyři roky, tedy od roku 2009. V celoročním srovnání by šlo o zhruba 30 procentní nárůst nové nabídky," uvedlo sdružení IRF. Přibližně 90 procent nově připravovaných ploch se staví pro konkrétního nájemce, proto by to nemělo mít vliv na neobsazenost tohoto typu nemovitostí.
zpráva ČTK