Průmysl a obchod

V Říčanech začínají opravy hlavní kanalizační stoky

Hlavní kanalizační řad v Říčanech má nedostatečnou kapacitu, proto začínají jeho opravy. Při první etapě se počítá s vyřešením nevyhovujícího stavu odlehčovacích komor hlavní stoky, který má být odstraněn do letošního června. Tyto opravy budou stát 5 miliónů korun. Celkem bude mít rekonstrukce hlavní stoky tři etapy a částka se může vyšplhat až na 50 miliónů korun. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Adéla Michalová.
Komory hlavní stoky nedaleko městského centra potřebují opravit, protože z nich často vytéká splašková voda do přírody. Kvůli problémům s hlavní stokou se nemohou v Říčanech připojovat na kanalizaci nové nemovitosti zhruba na 60 procentech území města, což omezuje především velké stavební projekty a stavebníci rodinných domů situaci řeší výstavbou septiků nebo domovních čistíren.
Podle starosty Vladimíra Kořena opravy kanalizace potrvají několik let. Při druhé etapě se počítá se zvýšením kapacity kanalizačního řadu a při třetí by měla přibýt velká retenční nádrž, která má zadržet vodu při přívalových deštích. Na tyto dvě etapy ale ještě není vydané stavební povolení. Radnice jedná s majiteli pozemků a dokončuje podklady pro stavební řízení.
zpráva ČTK