Průmysl a obchod

V Říčanech začne výstavba nového vodojemu

V Říčanech u Prahy začne v září výstavba nového vodojemu za 23,5 miliónu korun. Část peněz bude zaplacena z evropských dotací. Město musí stavbu vybudovat, protože má kvůli rostoucímu počtu obyvatel nedostatečnou zásobárnu vody. Výstavba skončí v roce 2014, informovala ČTK mluvčí radnice Adéla Michalová.
Město a okolí je nyní podle tiskové zprávy zásobováno vodojemem s kapacitou 1300 metrů krychlových, nový vodojem bude mít kapacitu 3000 metrů krychlových. Voda do něj poteče přivaděčem z nedaleké Uhříněvsi. „Investice do vodojemu je nutná, pokud by se stala nějaká větší havárie na přivaděči ze Želivky, může být naše město během velmi krátké doby zcela na suchu,“ uvedl starosta Vladimír Kořen (Klidné město).
Podle Moniky Burešové z odboru správy města se projekt připravoval od roku 2009. Oba vodojemy budou propojeny a nastaveny na stejnou provozní hladinu. Město původně předpokládalo, že bude stavba stát kolem 35 miliónů korun. Při výběrovém řízení se ale podařilo náklady snížit o 11,5 miliónu.
Před zahájením výstavby byla pokácena část lesa v Olivově ulici, kde také budou při pracích menší dopravní omezení nebo krátkodobá odstávka vody. Oba vodojemy budou podle tiskové zprávy zásobovat vodou zhruba 20 000 obyvatel.
zpráva ČTK