Průmysl a obchod

V Sokolově dokončili protipovodňová opatření na Lobezském potoce

Povodí Ohře dokončilo v Sokolově protipovodňová opatření na břehu Lobezského potoka. Investice za celkem 15 miliónů korun by měla ochránit okolí potoka i před stoletou vodou, řekl novinářům ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma.
Podle místostarosty Karla Jakobce navýšení břehů Lobezského potoka není ochranou ani tak před povodní na tomto potoku jako spíš před vzedmutím hladiny v Ohři, kam se potok vlévá. „Voda z Ohře by pak proudila proti proudu Lobezského potoka a zaplavovala domy okolo něj. Nečekáme, že by mohla způsobit třeba zničení domů, ale voda by vytvořila ve městě lagunu, která by zaplavila Truhlářskou a Dělnickou ulici a také přečerpávací stanici, kam míří velká část kanalizace ve městě,“ řekl Jakobec.
Opatření proti povodni spočívají v navýšení břehů, podezdívce koryta potoka, ale i úpravách dešťové kanalizace a čerpací stanice. Stavební opatření pak doplňují mobilní zábrany, které jsou zatím uloženy na technických službách a mohou být instalovány během několika hodin.
Nedoma připomněl, že Sokolov chtěl původně vybudovat val, který by ochránil Staré náměstí před Ohří. Tam byly ale vysoké náklady, protože by bylo nutné zakopat parovod z elektrárny v Tisové. To by ale už nesplňovalo podmínky dotačního programu Ministerstva zemědělství ČR.
zpráva ČTK