Průmysl a obchod

VAK Trutnov za téměř 120 miliónů zmodernizuje úpravnu vody Temný Důl

Společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Trutnov by měla v květnu zahájit rekonstrukci a modernizaci úpravny vody v Temném Dole téměř za 120 mil. Kč. Dodavatelem díla bude brněnská společnost Arko Technology. Podpis smlouvy o dílo je naplánován na 5. května na trutnovské radnici. Uvedla to pro ČTK mluvčí města Veronika Svobodová. Stavba by měla být hotova v červnu 2015.
Úpravna povrchové vody z řeky Úpy byla postavena v roce 1972 a slouží jako hlavní zdroj pitné vody pro jednatřicetitisícový Trutnov. Hlavní částí modernizace bude instalace nové technologie. Zařízení sice stále dokáže vyrobit pitnou vodu podle požadovaných norem, ale je už na hranici své životnosti.
Většinu nákladů rekonstrukce zaplatí dotace z fondů Evropské unie. Významných 20 mil. Kč dá na stavbu ze svého rozpočtu město Trutnov formou nákupu akcií Vodovodů a kanalizací Trutnov. Vodárny pak peníze použijí na rekonstrukci.
Hlavními akcionáři VAK Trutnov jsou město Trutnov, Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov, které vlastní dohromady 84 procent akcií. Vodárny dividendy nevyplácejí, zisky dávají na investice. Cenu vodného a stočného letos vodárny nechaly na úrovni roku 2013. Účtovaných 63,71 Kč za metr krychlový dodané a odvedené vody je nejnižší cenou z pěti okresních měst hradeckého kraje.

zpráva ČTK