Průmysl a obchod

Ve Stodu u Plzně mají konečně opravený most na Přeštice

Nákladní vozidla mohou ode dneška po devíti letech znovu směřovat po krajské silnici II. ze Stodu na Přeštice přes Mantov. Plzeňský kraj investoval 11 miliónů korun, z toho 9 miliónů Kč získal z evropského programu ROP Jihozápad. Díky konkurenci dodavatelů v krizi stavebnictví byly nakonec náklady oproti předpokládaným výrazně nižší. ČTK to řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava.
Jde o významnou a hodně využívanou silnici, která je nejkratší spojnicí jihu Plzeňska s Klatovskem. Most měl po povodni v roce 2002 sníženou nosnost, protože byla jeho část zcela zaplavena a tím se pohnula celá jeho konstrukce. Celková oprava byla nezbytná, aby byl provoz plnohodnotný pro všechny typy dopravy.
Osmadvacetimetrový most přes potok Merklínka stojí uvnitř města. Obnova zahrnovala kromě kompletní opravy mostu i sanování 175 metrů přilehlého úseku silnice II/230. Žulová dlažba byla nahrazena živičným krytem. Při kompletní rekonstrukci se zachovaly dolní části opěr. Odbourán byl celý mostní svršek, nosná konstrukce, horní část opěr i středový pilíř.
zpráva ČTK