Průmysl a obchod

Ve Stráži pod Ralskem dokončili rekonstrukci čističky za 57 miliónů korun

Severočeská vodárenská společnost (SVS) dokončila rekonstrukci čistírny odpadních vod ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Akce za 57 miliónů Kč je jednou ze strategických investic, které si vyžádaly přísné evropské normy na kvalitu čištění odpadních vod, k jejichž dodržování se Česko zavázalo při vstupu do Evropské unie.
Rekonstrukce čistírny začala loni v červenci, v srpnu se pak práce přerušily, když při záplavách areál skončil pod vodou. „Rekonstrukce probíhala za provozu a byli jsme několikrát nuceni z důvodu horšího stavu konstrukcí hledat variantní technická řešení. I tak se nám podařilo dílo dokončit v požadovaném termínu a kvalitě,“ uvedl Rafael Moreno ze společnosti Skanska, která rekonstrukci areálu zajišťovala.
Čistírna ve Stráži byla dokončena v roce 1985 a od té doby se modernizace dočkala jen biologická linka, a to jen částečné. Zařízení bylo vyprojektováno v době rozvoje města spojeného s těžbou uranu. Projektanti počítali tehdy s kapacitou 14 000 ekvivalentních obyvatel. Zařízení má dvě oddělené linky, jedna se ale nepoužívala. „Kapacita čistírny pro 7000 ekvivalentních obyvatel byla a je dostatečná, ale po 25 letech provozu bylo nezbytné provést její komplexní rekonstrukci, zahrnující stavební objekty, technologické vystrojení i řízení procesů,“ vysvětlil generální ředitel SVS Miroslav Harciník.
Rekonstrukce čistírny ve Stráži je jednou z akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice za zhruba 650 miliónů korun. Projekt by měl vyřešit nedostatky v kanalizaci a čištění odpadních vod v sedmi městech na Českolipsku tak, aby splňovala přísné evropské normy. Dokončena už byla rekonstrukce čistíren v Zákupech, Jablonném v Podještědí, Doksech nebo Novém Boru, vybudována byla kanalizace v Kamenickém Šenově. Stále se pracuje na modernizaci čistírny v České Lípě a také v Ralsku.
zpráva ČTK, zdroj foto www.svs.cz