Průmysl a obchod

Ve Velehradě otevřeli multifunkční dům sv. Cyrila a Metoděje

Dne 13. 6. 2011 byl za přítomnosti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, zástupců státní správy a partnerů slavnostně otevřen multifunkční Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje, který vznikl rekonstrukcí bývalých hospodářských objektů sýpky a konírny velehradského kláštera.
Rekonstrukce, která byla realizována v rámci projektu Velehrad – centrum kulturního dialogu východu a západu financovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného operačního programu pro období 2007–2013, stála 95 mil. Kč (vč. DPH). Protože Velehrad je nositelem cyrilometodějské tradice, získalo nově vybudované centrum název Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje (VDCM).
Cílem projektu je vybudování moderní sítě provázaných společenských, vzdělávacích, kulturních a poznávacích služeb na území Velehradu. Rekonstrukce objektů bývalé sýpky a konírny byla zahájena v březnu 2010 vítězem výběrového řízení OHL ŽS, a. s. Dokončený komplex přináší zásadní změnu celkového pojetí logistického zabezpečení velehradského poutního areálu díky zřízení multifunkčního centra s novou organizací služeb. Váže na sebe aktivity, které vždy přímo nesouvisí se sakrální funkcí baziliky a jejího bezprostředního okolí.
V plné šíři nabídne dům svoje služby v roce 2013 po dokončení všech expozic. Občerstvení s cukrárnou, knihkupectví a informační centrum však budou návštěvníci Velehradu moci využívat již v letošní sezóně. Také výstavní sály představí již nyní nové archeologické objevy a proces obnovy bývalých hospodářských objektů i poutního areálu.
Autoři architektonického řešení Jan a Michaela Dvořákovi se snažili uplatnit také moderní technologie a materiály. Pozornost návštěvníků jistě připoutá železobetonový žebrový strop nad galerií knihkupectví či velkorysý klenutý prostor bývalé konírny.
Více informací naleznete na www.velehrad-iop.cz.
tisková zpráva