Průmysl a obchod

Ve Zruči dokončili protipovodňovou ochranu za 110 miliónů korun

Zruč nad Sázavou na Kutnohorsku má protipovodňovou ochranu. Stála 110 mil. Kč. Město, často zkoušené záplavami, tak bude chráněno před stoletou vodou, sdělila ČTK mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.
Protipovodňová opatření začala vznikat loni v létě a předcházela jim pětiletá příprava. Zábrany byly postaveny na pravém břehu řeky Sázavy a pravém břehu Ostrovského potoka. Bariéru o délce téměř dvou kilometrů tvoří železobetonové zdi s podzemní stěnou. V úseku pod ústím Ostrovského potoka plní funkci protipovodňové bariéry násep železniční tratě.
Problémy s velkou vodou mělo město každé dva roky, nejhorší situace byla v letech 2002 a 2006. Domy v okolí Sázavy byly tehdy zatopeny až do výše jednoho metru.
Stavba protipovodňových opatření ve Zruči nad Sázavou byla financována z dotace Ministerstva zemědělství na podporu prevence před povodněmi. Druhá etapa programu, jehož cílem je snížení úrovně ohrožení a povodňových rizik v záplavových územích vodních toků, byla zahájena v roce 2007 a letos by měla být ukončena.

zpráva ČTK